به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین ملکی، دبیرستاد همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه، در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه قم در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت معصومه(س)، با بیان این که در دو سال اخیر تحول بنیادینی در آموزش و پرورش کشور، روی داده است، گفت: این تحول با تصویب سند تحول آموزشی کشور انجام شده است.
وی افزود: قم، خاستگاه انقلاب اسلامی و جایگاه اصلی انتشار علوم اهل بیت(ع) است و پایه نشر مذهب جعفری است و موقعیتی بس ویژه دارد و می تواند بیش از پیش در حوزه تعلیم و تربیت نسل جوان نقش آفرینی کند.
وی با اشاره به سیستم تعلیم و تربیت گذشته کشور در بخش مکتب خانه ای، ادامه داد: کودکان ما در نسل های گذشته در این مکتب خانه ها توسط روحانیون تعلیم می دیدید و شروع تعلیم آنان نیز به دست آوردن توانایی قرائت قرآن بود؛ اهمیت این شیوه تعلیم به دلیل نگاه اسلامی به تربیت بود.
دبیر ستاد همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: امام راحل و مقام معظم رهبری در بیانات ارزشمند خود بارها بر لزوم تحول در نظام آموزشی و شکل گیری نظام ارزشی در آموزش وپرورش و تعلیم و تربیت دینی تاکید کرده اند؛ امام راحل که ترجمان گفتمان قرآن و سنت و فرهنگ اهل بیت(ع) بودند، مدارس را در پایه ریزی شخصیتی بالاتر از دانشگاه می دیدند و همواره در این حوزه گفتارو تاکیدات فراوانی داشته اند.
وی یادآور شد: همین ترجمان را در گفتار و تاکیدات مقام معظم رهبری به روشنی می بینیم؛ ایشان فرمودند "دشمنان ما هدف خود را در میدان فرهنگی دنبال می کنند و اگر به این نتیجه برسند که می توانند در این حوزه کاری کنند که آموزش و پرورش از فرهنگ انقلابی دور شود، دیگر نیازی به تحریم ما ندارند؛ باید حساسیت ما نسبت به سیستم آموزش و پرورش افزایش یابد".
حجت اسلام والمسلمین ملکی خاطرنشان کرد: همه ما انتظار داریم وقتی فرزند خود را 12سال درون یک سیستم مثل آموزش و پرورش قرار دهیم محصولی نیکو، انقلابی، متدین، با تقوا و شکوفا شده تحویل بگیریم پس باید به این سازمان دقت کافی داشته باشیم.
وی اضافه کرد: نظام آموزشی فعلی 163سال سابقه دارد که در زمان ناصرالدین شاه و توسط امیرکبیر با ورود هفت معلم اتریشی کار خود را آغاز کرد؛ این نظام تا سالها با همان شیوه اداره شد، ولی تفاوت آن با مکتب خانه آن بود که معلمانی که قرار بود فرزندان ایران را تربیت کنند نه به محوریت خدا اعتقاد داشتند و نه دین و فرهنگ اهل بیت(ع) را پذیرفته بودند؛ تداوم این سیستم آموزشی همان شد که اولین خروجی های آن کسانی بودند که فراماسونری را در ایران ترویج دادند.
وی افزود: البته نه این که شخص امیر کبیر، چنین نقشه ای داشته باشد، ولی کسانی که به این مدارس تسلط داشتند با ورود معلمان اروپایی به مدرارس، ذهن فرزندان ما را از قرآن و دیانت و... منحرف کردند؛ آبشخور اندیشه معلمان این دستگاه آموزشی، غیر دینی بود و دانش آموزی که در این سیستم جای گرفت جایی برای خدا در تعلیماتش دیده نمی شد؛ پیش از آن در مکتب خانه قرآن می خواندند که در هر آیه آن رمزی از توحید نهفته بود و هر روز این مطلب را مرور می کرد که تمام اشیا، خلق شده از سوی پروردگارهستند، ولی در این سیستم، کنش و واکنش ها بدون نقش فاعلیت خداوند بیان می شد و خروجی آن نیز توسعه و ترویج علم و تفکر سکولار بود.
دبیر ستاد همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: از نظر مقام معظم رهبری این سیستم آموزشی و پرورشی دو خطربزرگ داشت که نخست، وارداتی بودن آن بود و دوم این بود که خود غربی ها پس از سال های مدید، بارها غلط های این سیستم را گرفته و آن را اصلاح کرده بودند ولی این تحول در سیستم در کشور ما صورت نگرفته بود.
وی با اشاره به این که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، یکی از اولویت های مسئولین آموزش و پرورش، تحول در این سیستم بود که متاسفانه آغاز جنگ تحمیلی و فشارهای متعدد و محاصره کشور، فرصت این تحول را نداد، یادآور شد: مقام معظم رهبری از سال 65 تا 86بارها و بارها سخنانی در رابطه با تغییر این شیوه و فلسفه آموزش و پرورش در کشور ما بیان کرده و خواستار تحول بنیادین در این نظام شدند؛ ایشان بر لزوم تعیین خط مشی، نقشه راه و بنیان ملی تعلیم و تربیت کشور بودند که بر همین اساس فکر ایجاد سند تحول بنیادین در آموزش وپرورش با هزاران نفر ساعت ایجاد و ساخته و پرداخته شد و در 15جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی به تدوین نهایی رسید که این سند از آذرماه سال گذشته به بهره برداری رسید.
وی با تاکید بر این که رویکرد این سند، اسلامی سازی آموزش وپرورش با محوریت قرآن و فرهنگ اهل بیت(ع) است؛ وقتی چنین نگاهی حاکمیت پیدا می کند، اهمیت حضور روحانیت در آموزش و پرورش جایگاه خود را نشان می دهد، ابراز داشت: این سند در هشت فصل تنظیم شده است که به اهداف، بایدها و نبایدها، چگونگی اجراو... پرداخته است که مطالعه آن را به تمامی مردم توصیه می کنیم.
دبیر ستاد همکاری های آموزش و پرورش حوزه های علمیه، محوریت قرآن در آموزش، جایگاه نیل به جامعه مهدوی، توسعه و ترویج فرهنگ انتظار و... از جمله مباحث عرضه شده در این سند عنوان کردو گفت: حوزویان می توانند معارف ارزشمند دین را به شکل فرآورده مصرفی در حوزه تعلیم و تربیت به آموزش و پرورش ارایه کنند؛ در سفر تاریخی رهبر انقلاب در سال 89 به قم، ایشان بارها بر همین مساله و اهمیت حضور روحانیت در عرصه های مختلف آموزش وپرورش تاکید داشتند.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی خاطرنشان کرد: هم اکنون 12میلیون و500هزار دانش آموز در کشور مشغول به تحصیل هستند که این تعداد در آینده به 18میلیون نفر خواهد رسید؛ در حقیقت این سند در دو بحث تدوین محتوا و تربیت نیروی انسانی، برنامه جامع برای تربیت این نسل نوشکفته خواهد داشت؛ باید دراین عرصه تلاش جدی تری نسبت به قبل داشته باشیم چون اگر دشمن در گذشته نتوانست در جبهه نظامی بر ما غلبه کند امروز با ماهواره ها و سایت ها و شبکه ها، جوانان ما را هدف گرفته است.
وی با اشاره به فعالیت ستاد همکاری آموزش و پرورش و حوزه، اظهار داشت: این نهاد بر اساس همین ضرورت شکل گرفت و خوشبختانه آیت الله حسینی بوشهری، مدیر حوزه های علمیه و همچنین وزیر آموزش و پرورش نگاه بسیار خوبی به این همکاری و فعالیت ستاد دارند و در این مدت کم، ثمرات ارزشمندی داشته است.
وی افزود: راه اندازی 1500مدرسه قرآنی در کشور، راه اندازی دانشگاه فرهنگیان با 25هزار دانشجو، ایجاد دبیرخانه مناسبت های مذهبی در آموزش و پرورش، تامین 21هزار روحانی برای پوشش نماز جماعت مدارس، حضور ثابت 1000 روحانی در مدارس به ویژه مدارس شبانه روزی، برگزاری 100هزار جلسه در مدارس و محافل آموزش و پرورش با حضور دانش آموزان، فرهنگیان وخانواده های آنان، تجهیز اکثر قریب به اتفاق مدارس به نمازخانه، اعزام 5000هزار مبلغ به مدارس در ایام تبلیغی، ایجاد مشارکت بیش از پیش خانواده ها در جریان تعلیم و تربیت، تعطیلی پنجشنبه که از بهترین یادگاری های این همکاری بود و موجب حضور بیشتر فضای گرم خانوادگی برای دانش آموزان شد و... از جمله ثمرات این فعالیت مشترک بوده است.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی در پایان گفت: وقتی صفت اسلامی در کنار آرم یک مدرسه خورده می شود سیل مردم برای حضور فرزندانشان در این مدارس جاری می شود و این مهم نشانه اهمیت موضوع دین در سیستم آموزشی و اعتماد مردم به این فضاست.